• Tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapabilirim ?

    Şikayet konusunu içeren dilekçe ve ekinde konuya ait belgelerle (fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb.) bizzat, E- Devlet üzerinden veya posta yolu ile başvurabilirsiniz.
    Yazılı dilekçenizde,
    • Satın aldığınız mal veya hizmetin ne olduğunu veya özelliklerini,
    • Malın ne zaman teslim edildiğini veya hizmetin ne zaman ve nerede verildiğini,
    • Ne kadar para ödediğinizi,
    • Sorunun ne olduğunu,
    • Satıcıya durumu ilettiğinizde neler olduğunu,
    • Ne yapılmasını istediğinizi anlatın.

  • Vekaletname nasıl çıkartılır, Vekalet verilirken nelere dikkat edilmelidir?

    Bir avukata vekalet vermek için, nüfus cüzdanı  pasaport ya da sürücü belgesiyle  birlikte bizzat bir notere giderek, işinin niteliğine uygun vekaletname düzenletebilirsiniz. Yurt dışında bulunanlar konsolosluklarda vekaletname düzenletebilirler. Vekaletname düzenlenebilmesi için, ilgili avukata ait bilgilerin notere verilmesi gerekmektedir.

    Genel vekaletname çıkartılırken, vekaletnamede, “Ahzu kabz, sulh ve ibra, davadan ve temyizden feragat, feragati ve davayı kabul, birlikte ve ayrı ayrı vekaleti ifa, davayı ıslah, tevkil, teşrik” gibi yetkilerin bulunması/bulunmaması gerektiği yönündeki talebinizi notere bildirmelisiniz. Bu yetkilerin bulunması avukatınızın işlerini kolaylaştıracaktır.

    Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları gibi özel bir takım davalar için çıkartılacak vekaletnameler için özel yetki verilmesi ve iki adet fotoğraf gerekmektedir.

    Şirketler adına düzenlenecek vekaletnamelerde imza sirküleri ve yetki belgesinin notere ibrazı gerekmektedir. Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler. Böylece, daha az vekalet harcı ödenmiş olur.

    Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını notere bildirmeleri zorunludur.

    Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnameler, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış, gayrimenkul satış vaadi, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksim sözleşmesi ile öteki yasalarda re’sen tanzimi öngörülen işlemlerin “düzenleme” şeklinde yapılması gerekir. Düzenleme şeklinde işlem bir tutanak halinde bizzat noter tarafından ilgilinin durumuna ve arzusuna göre düzenlenir.

  • Adliyede bana yardımcı olacak bir birim var mıdır ? Dava açacağım mahkeme davamda bana yol gösterir mi ?

    Hayır. Mahkemeler danışmanlık yapmazlar. Mahkeme hâkimi de, mahkemede görevli diğer kişiler de size açacağınız dava konusunda yardımcı olamaz, yol gösteremez.

  • Dava masraflarını geri alabilir miyim?

    Mahkeme, davayı kazandığınız zaman masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masraflarıdır..

    Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.

  • Dava açarken para yatırmam gerekiyor mu ?

    Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir.

    Davayı kazanmanız halinde bu giderleri ve harç parasını karşı taraftan geri alabilirsiniz.

  • Dava açarken para yatırmam gerekiyor mu ?

    Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir.

    Davayı kazanmanız halinde bu giderleri ve harç parasını karşı taraftan geri alabilirsiniz.

  • Bir avukat yardımından yararlanmayı düşünmüyorum, dava açmadan önce bilmem gerekenler nelerdir?

    Bir avukat yardımından faydalanmak istemiyorsanız kendinize şu soruları sormanızı öneririz:

    Dava açmak için yeteri kadar bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz?

    Davanızı takip etmek için kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra takip etmeyi önemsememeniz, davanızın reddedilmesine ya da açılmamış sayılmasına sebep olabilir.

    Davanızın olumsuz karara bağlanması durumundane gibi sonuçlar çıkacağını değerlendirdiniz mi?

    Davanızın size maliyeti ne kadar olacaktır? (Dava harcı, masraflar ve avukatlık ücreti vs.)

    Davayı kaybetmeniz durumunda katlanacağınız ek tutar ne olacaktır? (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek avukatlık ücreti, mahkeme masrafları vs.)

    Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek farklı hukuki metotlar var mı?

  • Avukat tutmak zorunda mıyım?

    Türk Hukuku’nda davalıların avukat ile simgeleme edilmesi gibi bir zorunluluk getirilmiştir. Aksine herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkına sahiptir. Bu nedenle adli ve idari mahkemelerde davacı ya da davalı konumu ile, ceza mahkemelerinde sanık ya da katılan olarak ve icra dairelerinde alacaklı-borçlu konumunda yapacağınız prosedürlerde ve duruşmalarda avukat tutma zorunluluğundan söz edilmemektedir.

    Fakat her dalda olduğu gibi hukuki işler de uzmanlık gerektirir. Kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ayrıyetten Yargıtay içtihatları ve mahkeme uygulamaları karşısında hak kaybı yaşamamanız için bu dalda özel eğitim görmüş bir avukattan hukuki yardım almanız gereklidir. Bu nedenle hukuki konularda geçerli bilgi ve tecrübeniz olmadan devam etmek telafisi olmayan zararlara sebep olabilir. hHmde hukuki işlemlerinizi yapmadan önce bir avukata danışmanız ilerde karşılaşabileceğiniz hukuki problemleri önleyecek, işin mahkemeye kavraması durumunda uğrayacağınız zaman, emek ve maddi zararlarınızın önüne geçecektir. Yargılama etkinliklerininde ücretsiz olmadığı unutulmamalıdır.

    Bir diğer bakımdan bir suçlamayla karşı karşıya kalan kişi, avukat tutma, avukatı bulunuyorsa onu çağırma, avukat olmadan konuşmama, avukat tutacak maddi durumu yoksa kendisine avukat tayin edilmesini isteme hakkı bulunmaktadır.Her soruşturmadan önce sanık ya da şüpheliye bu hakkı hatırlatılmak zorundadır. Sanık ya da şüpheli bakımından avukat talep edilmesi halinde barodan bir avukat tutulur. 18 yaşını doldurmayanların ve cezasının üst seviyesi 5 yıl ve üstü olan sanıkların yargılamalarında avukat bulunması zorunludur. Kendileri istemese bile bir avukat tayin edilir.

  • İki taraflı maddi hasarlı trafik kazası yaşadım. Aracımda karşı tarafın kusurundan kaynaklı değer kaybı oluştu. Bu değer kaybını nasıl giderebiliriz ?

    Değer kaybından karşı tarafın araç işleteni, şoförü ve sigorta şirketi müştereken ve müteselsilen sorumludur. Zararın karşılanması için karşı tarafın sigorta şirketine yapılan başvuruya en geç 15 gün içinde yazılı olarak cevap verilmemesi veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, dava ön şartlarının tamamlanması ile sorumlulara karşı dava açılabilir. Yahut 5684 sayılı Kanun çerçevesinde sigorta şirketine karşı tahkime başvurulabilir. Tahkimde arabuluculuğa başvuru zorunluluğu yoktur.

  • Boşanma davasını önce ben mi açmalıyım yoksa karşı tarafın açmasını mı beklemeliyim ? İhtimaller değerlendirildiğinde hukuken bir avantajım veya hak kaybım var mıdır ?

    Boşanma davasını önce açan ile sonra açan (karşı dava açan) arasında fark yoktur. Önemli olan tarafların iddialarını ve savunmalarını usulüne göre ispat etmesidir. Mahkeme, tarafların karşılıklı iddia ve delillerini değerlendirdikten sonra tarafların kusur durumuna göre karar verecektir

  • Adliyeden adıma tebligat geldi. Ne yapmalıyım ?

    Tebligat olası bir dava veya takip neticesinde konu ile ilgili bilgi ve haber vermek için gönderilir. Tebligat her konuda olabilir. Adliyeden gönderilen tebligat genelde aleyhinize icra takibinin yapıldığının bildirilmesi, açılan davada karşı tarafın iddialarının ve taleplerinin bildirilmesi, iddianamenin bildirilmesi, duruşma gününün bildirilmesi gibi sebeplerle gönderilir. Tebligatı gönderen makama süresi içinde cevap ve delillerinizi bildirmeniz, savunmanızı vermeniz veya süresi içinde itirazlarınızı bildirmeniz gerekebilir. Tebligatın hukukumuz bakımından en önemli rollerinden biri sürelere olan etkisidir.Tebligatın ulaştığı tarihten itibaren çoğu işlemde büyük rol oynaması sebebiyle vakit geçirmeksizin bir avukata başvurmanız gerekmektedir

  • Size Nası Ulaşabilirim?

    İletişim sayfamızdaki hattımızdan mesai saatleri içerisinde bizlere ulaşabilirsiniz. 

  • Eşim boşanma davası açıp çocuğumu benden alacağını söylüyor. Çocuğumu benden alabilirler mi?

    Öncelikle boşanma davalarında velayet hususu her olaya göre farklı değerlendirilir. Hakim, müşterek çocuğun üstün yararı için en uygun kim olacaksa velayeti ona verecektir.

  • Boşanma davası açtım. Bu davadan feragat edebilir miyim?

    Boşanma davalarından feragat mümkündür. Ancak daha sonra yeniden boşanma davası açıldığında önceki açılan boşanma davasından feragat edildiği için önceki olaylara davada dayanılamaz, dayanılsa da hakim bu sebeplerle boşanmaya karar veremez.

  • Boşanma davası için ne kadar masraf öderim? Boşanma davası vekalet ücretleri ne kadardır?

    Boşanma davasında mahkeme masrafları içerisinde peşin harçlar, başvuru harçları, gider avansı, tanık ücreti, bilirkişi ücreti gibi masraflar yer almaktadır. Boşanma davalarında uygulanacak vekalet ücretleri her yıl Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanır. Bu sebeple hangi sene içerisinde dava açacağınız da önemlidir. Bunun üzerine barolar da tavsiye niteliğinde vekalet ücretlerine ilişkin bildiri vermektedirler. Bu sebeple ücret konusunda avukatınız ile yüz yüze görüşmeniz daha iyi olacaktır.

  • Boşanma davam devam ediyor. Eşimle barıştım Davadan feragat edebilir miyim?

    Boşanma davası devam ederken tarafların barışması durumunda davadan feragat mümkündür. Bu konuya ilişkin ayrıntılı açıklamaları daha önceki yazılarımızdan inceleyebilirsiniz. Ancak haklarınızın ileride kaybolmaması için iyi bir boşanma avukatı ile iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.

  • Korona virüs salgını sürecinde boşanma davası açabilir miyim?

    Korona virüs salgını sürecinde boşanma davası ve diğer davalar açılabilmektedir. Ancak Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 30/04/2020 tarihine kadar acil olmayan işler ertelenmiştir. Bu sebeple duruşmalar yapılmayacaktır.

Sularbaşı Mah. Hikmet Işık Cad. Eren Sitesi Apt No: 5 Kat: 2 Daire: 25, 58040 Merkez/Sivas
avukatcaykara@gmail.com
www.gokhanosmancaykara.av.tr © Tüm Hakları Saklıdır
X